Een cv maken, hoe pak je dat aan?

Op zoek naar een weekendjob die aansluit bij je studies? Of wil je tijdens de zomervakantie relevante ervaring opdoen in je studiedomein? Of misschien ben je net afgestudeerd en op zoek naar een eerste job? De zoektocht naar een geschikte (weekend)(zomer)job is begonnen! Maar hoe begin je daar nu aan en waar moet je op letten? We leggen het je graag uit. 

Een eerste indruk

Alles begint met een cv dat de aandacht trekt en een geschikte sollicitatiebrief. Een cv is de eerste indruk die je geeft aan een potentiële werkgever. Solliciteer je voor een creatieve functie, wees dan niet bang om je cv in een origineel jasje te steken. Solliciteer je voor een job in een iets minder kleurrijke sector, hou het dan juist eenvoudig. Tips & tricks? Die geven we je graag! Ontdek hoe je een goed cv maakt en start de zoektocht naar dé ideale job. 

Vanaf het moment dat je besluit om te reageren op een vacature, is het belangrijk dat je het bedrijf waar je solliciteert leert kennen: 

•    Bezoek de website.

•    Lees de ‘over ons’ pagina.

•    Bekijk de huisstijl van het bedrijf.

•    Ontdek welke schrijfstijl het bedrijf gebruikt.

•    … 

Analyse van de vacature

Nu je meer weet over het bedrijf, is het tijd om aan de slag te gaan met je cv. Daarvoor begin je met een grondige analyse van de vacature. In je cv wil je namelijk de zaken aanhalen waar de potentiële werkgever belang aan hecht in zijn vacature. Duid de belangrijkste woorden in de vacature aan en bedenk waarom jij voldoet aan die verwachtingen. Werk daarbij met relevante voorbeelden uit je dagelijkse leven. 

Voorbeeld - Als er staat dat je moet kunnen werken met grafische programma’s, kun je bij computervaardigheden zetten dat je de flyers ontwerpt voor de jaarlijkse benefietrun van je scoutsvereniging via Indesign. Zo’n voorbeeld maakt je cv persoonlijker, waardoor je opvalt. Je kan natuurlijk ook je cv in een mooi grafisch design versturen. Op die manier laat je al zien dat je creatief sterk bent.  

Lay-out

Niet alleen de tekst is belangrijk in een cv. Ook de vormgeving van je cv moet in het plaatje passen. Een goede tip: verwerk de kleur van het logo van het bedrijf in je cv. Dat geeft de werkgever een gevoel van herkenning. Daardoor laat je ook merken, dat je oog voor detail hebt. Zorg er daarnaast voor dat de lay-out verzorgd is en dat de lezer gemakkelijk jouw levenspad kan volgen.    

Samen staan ze sterk

Zorg er ten slotte voor dat je cv en sollicitatiebrief elkaar aanvullen. Voeg relevante informatie toe aan je cv die je nog niet hebt vermeld in je sollicitatiebrief en omgekeerd. Samen moeten ze een totaalbeeld vormen van jouw vaardigheden en capaciteiten, zodat je al je troeven in kan zetten om een potentiële werkgever te overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek.

En nu? Nu ga je zelf aan de slag. Ontdek de structuur van een goed cv.