Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Een vacature gevonden waar je op wil reageren? Met een overtuigende sollicitatiebrief en goed cv sta je al een stapje dichterbij jouw droomjob. Onze tips & tricks helpen je om een goed opgebouwde sollicitatiebrief te schrijven. We besteden zowel aandacht aan de inhoud van de brief, als aan de schrijfstijl en de lay-out.     

sollicitatiebrief

De inhoud van je brief 

Een sollicitatiebrief moet in de eerste plaats overtuigen. Om te kunnen overtuigen is het belangrijk dat je goed weet wat je vaardigheden en capaciteiten zijn. Het is belangrijk om na te denken over wat je kan en waar je naartoe wil. Als je dat eenmaal weet, kun je gaan beargumenteren waarom de vacature je aanspreekt en waarom jij de ideale kandidaat bent voor de job. Je kennis beoordelen is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. We geven je graag enkele tips. 

•    Zorg voor een krachtige introductie, voldoende argumentatie en een overtuigende conclusie. Overtuigen om uitgenodigd te worden voor een gesprek is de boodschap.

•    Maak je sollicitatiebrief persoonlijk. Iedereen kan schrijven dat ze geïnteresseerd zijn in een bedrijf of de ideale kandidaat zijn voor de functie. Stel je de vraag waarom je geïnteresserd bent en geef relevante voorbeelden. Argumenteren, argumenteren, argumenteren! Dat is de boodschap.

•    Schrijf verschillende brieven voor verschillende bedrijven en functies. Vertrek vanuit een algemene brief die je telkens aanpast in functie van de job of het bedrijf. Elke functie vereist namelijk andere vaardigheden of competenties. Een potentiële werkgever die merkt dat je brief is afgestemd op de vacature, zal jou eerder op gesprek laten komen dan iemand die een standaardbrief verstuurt.  

•    Maak je brief zo krachtig mogelijk door enkel je vaardigheden toe te lichten die vereist zijn in de vacature. Vermeld bijvoorbeeld dat je goed in team werkt doordat je tijdens je stage projecten in kleine teams verwezelijkte. Mits de potentiële werkgever een ‘teamplayer’ zoekt natuurlijk. 

•    Schrijf nooit een sollicitatiebrief die langer is dan één pagina. Potentiële werkgevers ontvangen enorm veel sollicitatiebrieven en willen het liefst zo snel mogelijk jouw motivatie lezen. Hou het dus kort, maar krachtig.  

De schrijfstijl van je brief

Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief, maar dat wil niet zeggen dat je brief geforceerd over moet komen. Het is belangrijk dat je een schrijfstijl gebruikt die bij je persoonlijkheid past. Onze tips: 

•    Schrijf zakelijk, maar wel volgens jouw persoonlijkheid

•    Schrijf wat je wil vertellen in je eigen woorden en laat moeilijke standaardzinnen achterwege.  

•    Schrijf actief. Passieve zinnen maken zinnen onnodig langer en lopen naast de kwestie. 

Ontdek het verschil: 

-    Er werd van mij verwacht dat ik tijdens projecten verantwoordelijk was voor de schriftelijke rapportering.

+     Tijdens de projecten was ik verantwoordelijk voor de notities.  

•    Splits zinnen op, zodat potentiële werkgevers je brief gemakkelijk kunnen volgen. Dit wil zeggen dat je zinnen beter opsplitst in plaats van lange zinnen te vormen, omdat je lezer dan beter kan volgen waar je naartoe wil. Heb je gemerkt dat de vorige zin moeilijk te lezen was? Opsplitsen is de boodschap!  

•    Gebruik voor elk nieuw argument een nieuwe alinea. Om het de lezer gemakkelijker te maken, zet je elk argument het best in aparte alinea’s. Zo kan de potentiële werkgever je verhaal goed volgen. 

•    Lees na en laat nalezen. Fouten in een sollicitatiebrief zijn not done. Werkgevers knappen af op brieven met dt-fouten, typfouten,… Lees daarom je brief zorgvuldig na en laat iemand anders er ook eens naar kijken.

De lay-out van je brief

De lay-out van een sollicitatiebrief is even belangrijk als de inhoud van de brief. Tegenwoordig staan werkgevers zeker open voor creatieve ontwerpen. Thinking out of the box is de boodschap, maar houd rekening met de volgende tips:    

•    Structuur is alles. Een prachtig ontwerp, waarin de lezer zich niet kan oriënteren, is nutteloos. Geef de brief een lay-out in functie van je tekst. Zorg ervoor dat een werkgever duidelijk kan volgen en geen chaotisch ontwerp te zien krijgt. 

•    Kies een professioneel lettertype. Bij de keuze van een lettertype is het belangrijk dat de tekst vooral leesbaar blijft. Lettertypes die goed te lezen zijn: Arial of Times New Roman. Wil je een iets sierlijker lettertype dan kun je ook voor Calibri, Cambria of Verdana kiezen. 

•    Samen staan ze sterk. De lay-out van je sollicitatiebrief en cv moet bij elkaar passen. Hierdoor toon je dat je oog voor detail hebt.

Ontdek onze vacatures!